JVC autórádió újdonságok JVC KD-X130, KD-X230 és KD-X330BT

Újdonságok

JVC autórádió újdonságok

KD-X130, KD-X230 és KD-X330BT

Korábban már beszámoltunk a 2016-os JVC CD mechanikás autórádió újdonságokról, melyeket most a CD mechanika nélküli KD-X triumvirátús széria követ, melyben a legnagyobb újdonság a KD-X130-as modell, ami mindössze 19.990 forintért lesz kapható!

A KD-X130-as azért érdekes, mert a széria eddig a KD-X2xx-től indult, most egy még jobb áron kapható modellel nyitja a palettát a JVC! Szerencsére ezért cserébe nem kell lemondanunk a jó minőségről és a már megszokott FLAC támogatásról (WAV, MP3 és WMA mellett) és szerencsére az USB, AUX és RCA (1 pár, 2,5V-os) csatlakozók is ugyanúgy megtalálhatók a készüléken, mint az új nagyobb testvéren a KD-X230-ason. A legnagyobb eltérés ugyanis egyrészt az, hogy a direkt iPod és IPhone támogatás a nagyobb készülék priviléguma marad. Az Android Music Player viszont mindkét készülék esetén elérhető, így ez inkább az almás tulajdonosoknak lehet probléma, de ők vélhetőleg örömmel fizetik ki ezért a csekély felárat - pontosan ezer forint jelenleg. A beépített egyéb szolgáltatásokban sincs eltérés, így mindkét készülékre jellemző a beépített parametrikus EQ, direkt subwoofer csatlakozás, LP filter, Loudness vezérlés, RDS tuner, a kormányvezérlési lehetőség (bővíthető) és a levehető előlap. Külsőben azonban igazából csak egy hajszálnyi eltérést lehet felfedezni, mégpedig, hogy a KD-X230-as esetén a forgógomb körül vörös színű betűket használtak, de ugyanúgy vörös megilágítás és fehér kijelző jellemző erre a típusra és, mint a kisebb KD-X130-asra.

A KD-X330BT viszont lényegesen nagyobb ugrás az előbbi két készülékhez képest. Igaz, ez az árán is látszik, mivel nem csupán egy ezres az eltérés, ám ha megnézzük a szolgáltatásokat, akkor ár / érték arányban lehet ez lenne a nyerő választás! Számunkra nem kérdés, hogy egy mai készülékben a Bluetooth támogatás lassan alapnak tekinthető. Ennek a kritériumnak pedig a KD-X330BT megfele. Nem is akárhogyan, hisz ebben 1.6-os Hands-Free profil található (A2DP, PBAP, Siri Eye, 2 telefon párosítása egy időben, PBAP, autó párosítás Android és iPhone esetén, Pandora vezérlés, iHeartRadio vezérés és JVC Smart Music Control támogatás), ami 50 - 7.000 Hz közötti beszéd frekvencia átvitelre képes, ami annyit jelent, hogy jobb minőségű kéz nélküli - kihangosításos - beszélgetést tesz lehetővé - amiben az új zajszűrő is segítségre van. Mindezek mellett a KD-X330BT már 2 pár RCA csatlakozással rendelkezik, melyek 4V-osak (mellé pedig HP és LP filtert is kapunk)! Apróság ugyan, de a telefon töltés is magasabb, a két készülék 1.0A-esével szemben itt 1.5A-es USB csatlakozást találunk.

És ha még ez sem lenne elegendő, akkor az X330BT esetében az audió fronton is kapunk még néhány finomságot. Ilyen például a K2 technológia, ami a tömörített zenéket megpróbálja visszaállítani CD minőségűre - ez főleg a magasabb frekvenciákban dolgozik. Ennek párja a Sound Response technológia, ami a mélyhangokat turbózza fel a tömörített zenék esetén. A Sound Lift ennél sokkal izgalmasabb, melynek lényege, hogy az első hangszórók beépítéséből adódó hibát próbálja korrigálni. Azaz az alacsonyra szerelt mélyközepek hangzását próbálja a műszerfal magasságába varázsolni! A Space Enhancement pedig virtuális surround hangzást varázsol akár 2 hangszóró segítségével is az autóba! Az egészhez pedig egy 13 sávos eq is jár, a mivel helyre tudunk tenni minden hangot!

A fejegységek várhatóan január 20-22. között érkeznek meg a hazai boltok polcaira, melyek árairól is kaptunk már hivatalos információt! A legkisebb X130-as 19.990 forintba, a nagyobb X230-as 20.900 forintba, míg a legnagyobb Bluetooth-os X330BT típus 32.990 forintba fog kerülni!